VAPIANO VS BELLOZO - AZ OLASZ GYORSÉTTERMEK CSATÁJA

A héten egy némileg rendhagyó poszttal készültünk Nektek. Ezúttal nem egy, hanem két helyre is ellátogattunk, azzal a céllal, hogy majd értékelésünk során összehasonlíthassuk őket. Utunk előbb a Bellozzo nevű olasz ételeket kínáló gyorsétterembe vezetett, ami könnyen megközelíthető helyen, az Oktogonnál található. Érkezésünkkor már láthattuk, hogy jó idő esetén a kint elhelyezett padoknál és asztaloknál is helyet foglalhatunk.

06.jpg

Belépve rögtön a kiszolgáláshoz érkezünk. A berendezést tekintve a kék szín a domináns (lehet, hogy az olasz futball válogatottól kapták az ihletet?). Egyéb elemeiben is megjelenik az olasz kultúra, nekünk különösen tetszett a tálcákon található papír alátét, amelyen egy Olaszország térkép látható, megjelölve rajta a hozzávalók beszerzési helyeit.

05.jpg

Viszonylag rövid sorbanállást követően választhattunk különböző tészta, pizza, saláta és desszert variációk közül. Tészta esetén 2 mennyiség (normal és grande) közül választhatunk, típusát tekintve pedig 6 lehetőség áll rendelkezésünkre. A pizzák átmérőjét tekintve egységesen 24 cm-esek, ami számunkra éppen elegendő és egyedül is elfogyasztható, de a nagyobb étkű vendégek ezt már kétségbe vonhatják.

04.jpg

Az étel készítése is előttünk történik. Mi végül 2 fajta tésztát és egy pizzát rendeltünk. Maga a tészta némileg elő van főzve és dönthetünk, hogy al dente vagy teljesen főtt módon kérjük. Az ételeket alapvetően finomnak, de nem túl gazdag ízvilágúnak találtuk. Mennyiség tekintetében éppen megfelelő volt a választásunk. Az ott töltött idő alatt viszonylag hangos volt a zene, és az igazi olasz hangulathoz mi az olasz zenét hiányoltuk. Árakat tekintve mi megfelelőnek találtuk a mennyiségekhez mérten, diákpénztárcával is beiktatható étkezésnek megfelelő. Összességében azonban elégedetten távoztunk.

01.jpg

Második utunk az igen népszerű Vapiano étterembe vezetett, ami több helyen is található Budapesten. Mi a Bécsi utcában található éttermükbe látogattunk el, ami szintén könnyen elérhető 2-es villamossal, és a Deák tér közelségéből adódóan a metrókkal is. Az esti órákban érkeztünk, így még be sem léptünk, de már érzékeltük a tömeget. A hely különlegessége, hogy nem közvetlenül rendelés után, hanem távozásnál kell fizetnünk, így a bejáratnál egy mágneskártyát kapunk, amire regisztrálják a fogyasztásunkat. Belépve egy nagyobb tér tárul elénk, oldalt a kiszolgáló pulttal, amely felett egy hatalmas táblán olvashatunk olasz, angol és néhány magyar nyelvű jókívánságot, krétarajzokkal ellátva.

02.jpg

A sorbanállást itt sem kerülhettünk el, ami pedig igen hosszúra sikeredett. Körül-belül 25 percet vett igénybe, míg elmondhattuk, hogy mi mit is szeretnénk enni. A választék itt is hasonló, főprofil a tészta, pizza és a saláta. Mi 3 különböző tésztát kértünk, de alapvetően típusát tekintve itt is 6 fajta áll rendelkezésre, amik nincsenek előfőzve, ez a művelet is előttünk történik és minden tészta al dente módon készül.

03.jpg

Ezt követően végre megkóstolhattuk az ételeinket. Mindannyian a saját ízlésünknek megfelelőt választottunk, így csalódás sem ért minket. Az ételek ízvilága igen gazdag, különlegesebbnél különlegesebb fűszereket használnak, a tészták tetejére igény szerint parmezánt is szórnak, de van lehetőségünk friss bazsalikommal is ellátni azt. Egyetlen kifogásolnivalót találtunk és az az olaj mennyisége volt. Habár olívaolajról van szó, mégis némileg kellemetlenül domináns volt számunkra. Árakat tekintve drágábbnak bizonyult a Bellozzonál, de alkalmanként ez az összeg is megengedhető.

Hangulat tekintetében elégedettek voltunk, bár zenét nem igazán hallottunk. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a vendégek beszélgetésének normál zaja járta át a helyet.

Zárásképpen, azt találjuk megfelelőnek, ha különböző szempontok szerint értékelünk, X-el jelöljük a voksunkat:

VAPIANO BELLOZO
BERENDEZÉS X
SORBAN ÁLLÁS X
KISZOLGÁLÁS X
ÍZVILÁG X
ÁR X
HANGULAT X
TISZTASÁG X

 

A végeredménytől függetlenül is, mindkét helyet nyugodt szívvel ajánljuk, mi nem csalódtunk bennük!